31/03/2023

 


​​​​​​​
Puerta desgrana el balanç de CastellóCREA i destaca que la ciutat va tancar 2022 amb la desocupació més baixa dels últims tretze anys


L'Ajuntament de Castelló, a través de CastellóCREA, l'àrea d'ocupació municipal que integra el treball conjunt i coordinat de l'Agència de Desenvolupament Local i del Consorci del Pacte Local per l'Ocupació, ha aconseguit que 4.248 persones hagen tingut un lloc de treball des de 2016. La regidora d'Ocupació, Patricia Puerta, ha donat compte aquest divendres de l'informe ‘CastellóCREA en xifres’, la memòria que recull un complet balanç d'actuacions i de resultats d'aquesta àrea municipal des de 2016 a 2022. “Un balanç que engloba el resultat de les polítiques actives d'ocupació impulsades pel govern municipal en aquests dos últims mandats”, ha indicat.


Puerta ha explicat que va ser en 2016 quan es va posar en marxa el projecte CastellóCREA, impulsant projectes de diagnòstic sociolaboral i desenvolupant projectes experimentals que s'han consolidat amb el pas dels anys. “Des que comencem a governar hem reforçat aquesta àrea, que sempre hem considerat estratègica per a la ciutat, mitjançant el reforç del pressupost com de recursos humans, així com la posada en marxa de plans estratègics consensuats amb el teixit socioeconòmic local per a augmentar l'efectivitat de les nostres polítiques”, ha manifestat.


“Les polítiques que hem impulsat han contribuït a generar noves oportunitats d'ocupació”, ha manifestat. Puerta ha posat l'accent que “Castelló va tancar l'any 2022 amb la desocupació més baixa dels últims tretze anys” i ha apuntat que, tal com recullen les últimes dades de l'Observatori Socioeconòmic de l'Ajuntament, “al febrer la desocupació va registrar nivells un 32% inferiors a 2015 i de fins a un 38,5% menys respecte a 2013. “Malgrat que l'Ajuntament no té competències en matèria d'ocupació, des de CastellóCREA fem una gran esforç per a detectar oportunitats i impulsar polítiques de foment de l'ocupació, facilitar la empleabilitat, ajudar a l'emprenedoria i millorar les aptituds, entre altres; un esforç que dona els seus fruits i que es transforma en resultats positius com els que llança l'informe que hui presentem”, ha apuntat.


Puerta ha desgranat les principals xifres de l'informe, entre les quals destaquen els 4.248 llocs de treball creats a través de les polítiques actives impulsades des de l'àrea d'Ocupació de l'Ajuntament de Castelló. “D'ells, 2.180 de manera indirecta, mostra de l'efectivitat de les nostres polítiques, i altres 2.068 contractacions directes”, ha indicat. En contractacions indirectes destaca les reeixides a través del servei d'orientació individualitzada, que ha aconseguit que 1.054 persones troben un treball. Un servei que ha realitzat 16.254 atencions individualitzades en aquest període.


Quant a contractacions directes, Puerta ha destacat el programa Jornals de Vila, “que ha contribuït a afavorir la inserció laboral de persones desocupades i en risc d'exclusió”. Jornals de Vila és el primer programa municipal d'ocupació, que es va posar en marxa en 2016 per a millorar l'ocupabilitat de persones en risc d'exclusió social. Des de llavors, 776 persones s'han pogut beneficiar d'aquest programa. D'elles, 454 contractacions han sigut a dones i 322 a homes. Aquest programa ha comptat amb una inversió de 11,3 milions des de la seua posada en marxa.


Ajudes municipals

L'Ajuntament de Castelló va posar en marxa també en 2016 les línies d'ajudes destinades a enfortir el teixit empresarial local. Des de llavors, s'han destinat 2,66 milions d'euros en diferents línies (un total de 486 ajudes concedides) que han aconseguit generar 472 noves altes en la Seguretat Social i 69 noves empreses. Es tracta de les línies d'ajuda a l'economia social (762.000 euros que han generat 60 altes en la Seguretat Social i la consolidació de deu noves empreses), projectes d'ocupació (322.287 euros en 44 ajudes per a *proyetos del tercer sector), creació i consolidació d'empreses (285.400 euros en 151 ajudes que han generat 164 altes en la Seguretat Social i la consolidació de 50 noves empreses), ajudes a la Innovació Social (540.373 euros en 42 ajudes concedides per al *foomento i impuls de projectes que han generat altres 34 altes), i el pla de recuperació del talent (299.000 euros en 14 ajudes que han generat 20 altes i la consolidació a Castelló de cinc noves empreses).


Accions formatives

Des de CastelloCREA s'han dut a terme a més múltiples accions formatives, s'ha dut a terme l'impuls de bones pràctiques i altres iniciatives com la celebració de fires en les quals s'han arribat a inscriure un total de 4.883 persones. En aquest àmbit, Puerta ha destacat la posada en marxa de 2021 del programa de formació a mesura. Des de llavors s'han impartit sis cursos en les especialitats d'operaris de maquinària de moviment i compactació de terres; certificat d'aptitud professional (CAP) i transport de mercaderies per carretera; mariner/a pescador/a; lampisteria i climatització. En total han sigut 89 les persones formades, 15 dones i 74 homes. D'altra banda, des de l'àrea d'emprenedoria s'han realitzat 7.264 atencions personalitzades. En emprenedoria, cal recalcar la primera cooperativa d'emprenedors de la Comunitat Valenciana, Betacoop.


Finalment, Puerta ha posat en valor la importància dels plans estratègics d'ocupació impulsats des del consens. “Des que es va aprovar el primer pla estratègic d'ocupació en 2016, a Castelló s'han creat 1.200 noves empreses, s'ha reduït el nivell de desocupació a nivells de 2009, i s'ha reduït la bretxa de gènere en la contractació”, ha afirmat. En aquest sentit, ha recordat que recentment s'ha aprovat el II Pla Estratègic d'ocupació que defineix les accions a desenvolupar en matèria d'ocupació i estableix 35 mesures per a la promoció del desenvolupament local. “Aquest pla és el nou punt de partida per a continuar oferint oportunitats a la ciutadania i continuar millorant l'ocupabilitat de les persones com hem fet en aquests anys”, ha manifestat.