23/08/2022
Marco destaca la labor d'aquesta unitat de la Policia Local per a millorar la convivència i sensibilitzar i previndre els delictes d'odi
La Unitat de Diversitat i Inclusió Social (UDIS) de la Policia Local de Castelló creada el mes d'abril passat ha impartit xarrades a quasi 1.600 estudiants per a visibilitzar i conscienciar sobre diversitat i inclusió social i previndre els delictes d'odi. També ha realitzat 135 intervencions amb menors a través de la figura del "Agent tutor", ha remés tretze incidències detectades en l'àmbit escolar relacionades amb comportaments d'assetjament i ha realitzat dues mediacions en dos possibles casos de delicte d'odi. Aquestes són les principals actuacions realitzades per una unitat policial posada en marxa enguany amb l'objectiu de visibilitzar la diversitat, fomentar la inclusió social i la convivència, previndre delictes d'odi i reforçar la proximitat de la policia amb la ciutadania.
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha destacat tot el treball realitzat per aquesta nova unitat de la Policia Local. "Una unitat que treballa especialment per la sensibilització en valors tan importants per a la convivència ciutadana com la diversitat cultural, funcional i sexual per a previndre delictes d'odi i que també realitza una labor importantíssima de suport a les víctimes d'aquesta mena de delictes intolerables en la nostra societat", ha indicat Marco.
L"UDIS està integrada per fins a set efectius que s'encarreguen de temes com la sensibilització contra l'assetjament escolar, els delictes d'odi, la LGTBIfobia, la mediació i l'atenció a les mates d'aqueixa mena de delictes, entre altres funcions.
Així, en el curs escolar 2021/2022, la unitat ha impartit xarrades a un total de 4.820 alumnes i alumnes sobre diferents temàtiques. Un total de 65 d'elles, en les quals han participat 1.635 persones, han sigut per a conscienciar i previndre l'assetjament escolar (1.320 estudiants d'Infantil i Primària), i delictes d'odi, diversitat i educació sexual (315 estudiants d'IES de Castelló). També s'han realitzat xarrades sobre altres temàtiques com l'educació viària (prop de 3.000) i medi ambient, entre altres.
A més, i sota la figura del "agent tutor" s'han realitzat 135 intervencions amb menors en diferents àmbits relacionats amb la protecció a la infància, ja que la unitat forma part de projectes com el I Pla Municipal d'Infància i Adolescència i la Mesa d'absentisme escolar. Així mateix, s'han detectat i notificat tretze incidències detectades en l'àmbit escolar sobre convivència escolar o "bullying". En aquest sentit, cal recordar que el projecte "comunicajove!", ara emmarcat en el treball desenvolupat per l"UDIS, s'ha convertit en una eina útil per a previndre, informar i ajudar a l'alumnat davant possibles casos d'assetjament escolar, familiar o qualsevol tipus de violència.
Quant als delictes d'odi, la unitat ha mediat en dos possibles casos des de la seua posada en marxa, un per possible delicte d'odi per diversitat sexual i un altre per diversitat religiosa. En aquest sentit, el regidor de Seguretat Pública i Emergències, Octavio Traver, ha recordat que aquesta unitat té entre els seus fins "fer costat a les víctimes relacionades amb els delictes d'odi per fets discriminatoris i intolerància per racisme i xenofòbia, orientació i identitat sexual, de gènere, pràctiques religioses, exclusió social, diversitat funcional o aporofobia; així com la realització de labors de conscienciació i sensibilització.
Finalment, des de la unitat també es treballa en mediació de conflictes veïnals com, per exemple, els relacionats per sorolls, molèsties per animals o per qualsevol altre factor que genere algun tipus de confrontació. En total, s'han realitzat 80 mediacions.