25/03/2024

25 de març de 2024.- El ple ordinari de l'Ajuntament de Castelló corresponent al mes de març ha començat amb la Corporació Municipal guardant un minut de silenci en record de José Óscar Sánchez, membre de l'Associació de Veïns “La Aduana” del Grup Lourdes, així com de la Junta Municipal i el Consell del Districte Sud, mort en accident de trànsit el passat 15 març.

 

 

Entre els assumptes tractats hui, es troba l'aprovació per unanimitat d'una Declaració Institucional en suport a les confraries de pescadors i contra la pesca il·legal, no declarada i no reglamentada.

El text, presentat de manera conjunta pel Grup Municipal del Partit Popular i el Grup Municipal Socialista, recull la importància estratègica del sector pesquer per al nostre país i recorda “les grans dificultats que travessa i ha travessat al llarg de la història és molt rellevant la capacitat de transformació i resiliència que ha demostrat”.

A més, posa l'accent que “el sector de la pesca de litoral de la província de Castelló s'enfronta en els últims anys a la reducció continuada dels dies possibles de pesca promoguda per la Unió Europea, a una complexa gestió de les ajudes al sector siga per a modernització, per a aturs biològics, etc., tractant-se d'un sector “que competeix en el mercat amb peix capturat per vaixells de països que no compleixen amb els estàndards europeus; això crea un desavantatge competitiu per a la nostra flota i dificulta la sostenibilitat econòmica i social posant en risc el sector pesquer”.

Així, s'acorda, entre un decàleg de mesures, “instar el Govern d'Espanya a desenvolupar polítiques públiques destinades a la projecció i desenvolupament de l'economia blava al nostre país”.

També es reclama al Govern d'Espanya que “s'impulsen, dins de la Unió Europea, mesures que reforcen els sistemes de control per a evitar la importació de productes procedents de pesca il·legal, no declarada i no reglamentada” o “dur a terme un reducció dels impostos que graven els hidrocarburs, amb la finalitat de reduir el nivell de preus del gasoil que utilitzen les embarcacions i aconseguisquen una major rendibilitat”.

La Declaració Institucional es dirigeix així mateix al govern de la Generalitat, reclamant que la institució autonòmica “impartisca cursos gratuïts de mariner pescador per a continuar incorporant nous professionals i així garantir el relleu en aquesta activitat”, i també sol·licita tant a l'Executiu central com al Consell “a l'exoneració dels cànons d'explotació i ocupació de les llotges”.

Suport al Dia Internacional del Poble Gitano

Altre dels acords municipals d'aquest dilluns ha tingut a veure amb l'aprovació, per unanimitat, d'una Declaració Institucional en suport al poble gitano amb motiu del seu Dia Internacional. El text recull “la situació de major vulnerabilitat en el *ambito laboral, sanitari, educatiu i social” del poble gitano, i que “les administracions regionals i locals han d'habilitar accions de formació i d'ocupació per al poble gitano que permeten millorar l'ocupabilitat i l'emprenedoria reduint així els indicadors de desocupació i superar la seua situació de precarietat laboral”.

També es recalca la necessitat de “combatre qualsevol forma de racisme, exclusió i segregació dels nostres conciutadanes i conciutadans, pel fet de ser gitanes i gitanos, culturalment diverses o diversos, immigrants o racialitzades i racialitzats”.

D'aquesta manera, l'acord convida “a commemorar el 8 d'abril de 1971, a Londres, en el qual es va celebrar el primer Congrés Gitano Mundial a partir del qual les Nacions Unides van reconéixer la bandera gitana com a símbol d'un poble transnacional”.

També “combatre activament qualsevol forma de racisme, *antigitanismo i xenofòbia activant una sèrie de polítiques dirigides a reparar la memòria històrica d'una cultura i un poble perseguit injustament que ha patit de manera secular intents continuats d'assimilació i de genocidi”.

Finalment, el text recull que “les administracions han d'adoptar polítiques amb l'objectiu d'aplicar mesures d'acció positiva per a les gitanes i gitanos que pateixen una situació de major vulnerabilitat en l'àmbit laboral, sanitari, educatiu i social. Les administracions regionals i locals han d'habilitar accions de formació i d'ocupació per al poble gitano que permeten millorar l'ocupabilitat i l'emprenedoria”.

Moció sobre Igualtat de tracte a moviments socials a la ciutat de Castelló

Dins del despatx extraordinari també ha tingut lloc l'aprovació de l'esmena a la totalitat per part del govern format pel Grup Municipal del Partit Popular i el Grup Municipal de Vox, a la moció presentada des del Grup de Compromís per Castelló sobre la igualtat de tracte a moviments socials a la ciutat de Castelló.

En aquest text, que s'ha aprovat amb el vot a favor del Partit Popular i Vox, i amb els vots en contra del Grup Socialista i de Compromís *per Castelló, s'acorda, en primer lloc, “condemnar la violència exercida per minories radicals extremistes, els discursos d'odi de les quals no tenen cabuda en la societat castellonenca”.

I en el segon i últim punt es “exigeix als partits polítics que formen part de la Corporació Municipal que no donen empara ni exercisquen de portaveus de col·lectius, associacions i grups organitzats que violenten la normal convivència democràtica de la nostra ciutat”.

Delegació de Competències CEIP Bisbe Climent

Les infraestructures educatives també han tingut hui espai per al debat en la sessió plenària. Així, el Grup Municipal del Partit Popular ha presentat una esmena a la totalitat a la moció al seu torn presentada des del Grup de Compromís per Castelló per a sol·licitar la delegació de competències per a la reforma integral del CEIP Bisbe Climent.

La regidora d'Educació, María España, ha criticat les “falsedats” per part de Compromís i ha recordat que “des de 2018 i fins a 2023 el programa ‘*Edificant’ de la Generalitat va tindre un pressupost de 1.639 milions d'euros, dels quals es va executar a penes el 23%”.

Espanya també ha ressaltat quant als projectes previstos quant a millores per a diferents centres educatius de la ciutat que “el CEIP Antonio Armelles ja té projectat el seu ascensor per valor de 77.900 euros, igual que Vicent Artero per valor de 73.138 euros. També s'amplia el projecte de Juan García Ripollés, que es van deixar sense fer, per a arreglar la consergeria, la coberta de Primària i les humitats d'Infantil, doblegant el pressupost i passant a comptar amb 427.851 euros”.

La edila també ha posat l'accent que “s'augmentat l'assignació en el pressupost per a manteniment de centres escolars en quasi un 60%”.

Amb aquesta esmena ens comprometem a treballar i a col·laborar amb la Conselleria d'Educació, com ja estem fent, amb la fórmula que s'acorde”, ha avançat.

El portaveu de l'equip de govern, Vicent Sales, ha criticat que “durant 8 anys de l'anterior govern socialista, a penes es va reformar un col·legi, el CEIP Herrero, i es va inaugurar un altre, el CEIP Vicent Marzà, mentre amb el Partit Popular en la Generalitat Valenciana, es van construir 27 nous centres educatius a la ciutat, amb una inversió de 105 milions d'euros”.

Així, l'esmena del Grup Popular ha sigut aprovada, amb els vots favorables del PP i de Vox, acordant-se que “l'Ajuntament de Castelló de la Plana sol·licite les inversions necessàries per als centres educatius de la ciutat que les precisen, bé siga per delegació de competències per a escometre les obres o, si és el cas, mitjançant el sistema que la Generalitat Valenciana articule per a tal fi”.

Plaques Fills Predilectes i nova “Ruta dels Il·lustres”

Un altre assumpte que ha comptat amb l'aprovació del Ple, també amb els vots favorables de tots els partits, ha sigut la moció relativa a la retolació de plaques commemoratives en les casa natalícies dels Fills Predilectes de Castelló, sol·licitant en primera instància les de les figures de Matilde Salvador, Miquel Peris i Segarra i Germà Colón.

La regidora de Cultura, María España, ha comentat en la seua intervenció que “el nostre vot no pot ser més que favorable a la col·locació d'aquestes tres plaques, per a honrar la memòria de Matilde Salvador, Miquel Peris i Germà Colón. Igual que fer els treballs necessaris perquè es realitzen idèntics reconeixements a la resta del llistat d'il·lustres de la nostra ciutat”.

La edila ha avançat que “en aquest govern ens agradaria anar més enllà i treballar perquè, una vegada identificades totes les localitzacions, es puga posar en marxa una ‘Ruta dels Il·lustres’ i que aquesta s'incorpore a les visites guiades que es fan des de la regidoria de Cultura”.

Un projecte per a seguir els passos de les personalitats més importants que van deixar la seua empremta a la nostra ciutat. Un recorregut per a conéixer els llocs que van ser importants en la vida d'aquelles figures significatives en la història de Castelló i donar-los visibilitat”, ha subratllat.

Inclusió nova associació veïnal

El ple celebrat hui també ha servit per a aprovar la inclusió de l'Associació de Veïns “Zona Centre” dins del Ple del Consell de Municipal de Participació Ciutadana.

​​​​​​​