05/04/2023
Les idees per millorar la mobilitat i les zones verdes municipals encapçalen les prioritats de la ciutadania per a aquest any
La Regidoria de Participació Ciutadana ha tancat el procés participatiu recollint 174 propostes ciutadanes per a millorar Castelló i per executar el 2024 dins del pla municipal Decidim. A la convocatòria, bianual, de pressupostos participatius, s’han presentat principalment iniciatives de mobilitat, per millorar la situació de circulació dins la ciutat, tant per als vehicles com per a les persones, amb un 24,7%; i per millorar les zones verdes (16%), a més de demanar millor mobiliari (10,4%), millors equipaments i serveis públics (9,8%), reducció de la contaminació (5,8%), accessibilitat (4,6%) i oferta de centres específics per a gent gran i joventut (4,6%), entre altres, segons els tècnics municipals.
Les propostes s’articulen en 10 àrees, per a millorar l'urbanisme, la mobilitat i el trànsit, les instal·lacions i els serveis municipals, per a tenir una ciutat més neta i saludable, per a millorar el desenvolupament econòmic i el foment de l'ocupació, donar suport a les associacions i incentivar l'activitat sociocultural, per a millorar la situació de les persones amb diversitat funcional i la seguretat ciutadana. Per districtes, són el sud i l’oest els que més idees aglutinen, amb una de cada cinc (22%), a banda de, per ordre, l’est (16,7%), nord (15%), centre (9,20%) i el Grau (7,5%).
Fase de votació, a partir del 30 de maig /
La fase de votació serà el 30 de maig al 2 d'octubre. Les persones enregistrades podran donar el seu suport a cada proposta en forma de vot ciutadà amb un màxim de 3 vots. Eixe llistat es traslladarà a cada consell de districte, que celebrarà una sessió en el darrer trimestre de l'any, abans del 18 de desembre, i en la que cada membre disposarà de 3 vots a distribuir entre totes les propostes rebudes.
Serà llavors quan Participació Ciutadana confeccionarà un únic llistat amb les propostes ordenades segons els vots, sumant els de la ciutadania i dels consells de districte, i amb els que superen el número mínim de 345 vots es passarà a la valoració tècnica i a l'estudi de viabilitat per emetre un informe, que haurà d'estar entre l'1 de gener i el 5 de febrer.
Les propostes s'ordenaran segons els punts obtinguts i els districtes a què pertanyen. La primera serà la que més vots haja aconseguit; la segona, la següent, el mateix, sempre que no corresponga al mateix districte. I així, segons les bases, els projectes aniran distribuint-se per tots els barris de la ciutat fins a esgotar el crèdit disponible, d'1,65 milions d'euros.
Els resultats del procés es publicaran al web 'decidim.castello.es' entre el 6 i el 12 de febrer de 2024. L'execució de les propostes seleccionades es farà en 2024, una vegada finalitzat el procés participatiu, que, de nou es fa bianual.