22/09/2022
La nova sol·licitud d'ajudes europees també contempla l'adequació d'un aparcament dissuasiu en l'avinguda de la Mar
La Junta de Govern Local de l'Ajuntament de Castelló ha aprovat hui la participació en la nova convocatòria del Programa d'ajudes a municipis per a la implantació de zones de baixes emissions i la transformació digital i sostenible del transport urbà, del Ministeri de Transports, Mobilitat i Agenda Urbana, en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència finançat per la Unió Europea-Next GenerationEU.
És la segona convocatòria de fons europeus a la qual opta l'Ajuntament de Castelló per a accions encaminades a la implantació de la Zona de Baixes Emissions (ZBE), després d'haver captat ja 7,8 milions d'euros en la primera convocatòria, la resolució de la qual es va donar a conéixer el mes de febrer passat, per a un projecte valorat en un total de 10,5 milions d'euros.
"Optem de nou a fons europeus per a continuar impulsant projectes que ens permeten millorar la qualitat de l'aire a Castelló, la reducció d'emissions de CO2 degudes al trànsit rodat i el foment de la mobilitat activa, sostenible, saludable i segura", ha explicat l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco. "Avancem així en la transformació de Castelló i treballem per a anticipar-nos al compliment de la llei estatal de canvi climàtic que obliga als municipis de més de 50.000 habitants a crear zones de baixes emissions abans de 2023", ha indicat Marco.
Aquesta nova sol·licitud de fons europeus, denominada Castelló, cap a una mobilitat sostenible i neta, inclou tres actuacions amb un pressupost total que ascendeix a 7.051.247 euros, per als quals se sol·licita un finançament de 5.244.729 euros (el 90% del pressupost, IVA exclòs), resultant l'aportació municipal d'1.806.518 euros.
L'actuació 1 és per a accions d'adequació modal dins de l'àmbit de la Zona de Baixes Emissions, amb un cost total de 2.952.616 euros (IVA inclòs). Abasta la zona 2 (Pintor Castell, Villarroig, Calvario, Dolores, Pedro Aliaga, Germanías, Infante Don Pedro i Rosell); la zona 3 (Arquitecto Traver, Amadeo I, Echegaray, Trullols, Vivancos, i enllaç Hort dels Corders); i la zona 6 (Fola, Sagasta i Pelayo del Castillo). En aquests espais s'implementarà un model de carrer de plataforma única de comunicació amb la finalitat de millorar la seguretat, l'accessibilitat i la qualitat urbana. Es busca amb això el calmat del trànsit; la millora de la qualitat de vida de la ciutadania, reduint el risc d'accident viari, contaminació acústica i emissions; el canvi progressiu dels àmbits de mobilitat, utilitzant el vehicle motoritzat privat de forma més coherent i fomentant l'ús del transport públic i els desplaçaments a peu o amb bicicleta com a prioritaris; la creació d'espais d'ús flexible i el foment de la interacció social; i la cohesió dels barris i potenciació de l'activitat comercial.
L'actuació 2 té un cost total de 658.049 euros (IVA inclòs) i és per a l'adequació d'un aparcament dissuasiu a l'avinguda de la Mar. Amb això es procura una bossa d'aparcament exterior que permeta l'accés còmode, segur i no contaminant al centre, reduint el trànsit rodat en l'espai urbà i millorant la sostenibilitat de la mobilitat urbana.
L'actuació 3 se centra en el canvi ciclovianant en la ribera del Riu Sec en la zona de Crèmor. Té un cost de 3.440.582 euros (IVA inclòs) i correspon a l'àmbit set del masterplan del Riu Sec, que discorre des del Pont Europa (carrer Jesús Martí Martín) fins al pont de l'avinguda Cardenal Costa. El projecte d'urbanització contempla recorreguts per als vianants i ciclistes en les dues riberes del riu i una nova passarel·la de ciclovianants, amb l'objectiu d'impulsar la mobilitat per als vianants i ciclista per a aconseguir un sistema de mobilitat més segur i amable; generar salut i benestar en la població; i millorar la qualitat de l'aire i reduir la contaminació acústica.