07/09/2022
L'Ajuntament també reforça les mesures anticontaminació amb la posada en marxa de tres tamisos
El regidor de Transició Ecològica de l'Ajuntament de Castelló, Fernando Navarro, i el regidor d'Obres i Projectes Urbans, José Luis López, han presentat aquest dimecres el Protocol Municipal d'Actuacions davant les Pluges 2022-2023. Castelló estrena un nou servei de conservació i manteniment dels sistemes de bombament que integren aquest Protocol que incrementa el seu pressupost un 40% respecte a l'anterior, situant-se en 2,5 milions en un període de quatre anys. Així mateix, el Govern local preveu executar 4 milions en actuacions de millora en la xarxa de sanejament en 2022-2023 i reforça les mesures anticontaminació gràcies a la instal·lació de tres tamisos.
"És un protocol que coordina 220 infraestructures per a evitar l'impacte de les pluges. En un context de canvi climàtic els episodis torrencials seran més freqüents i, per això, l'Ajuntament estrena una renovació del servei de mantenimient dels sistemes de bombament que millora el pressupost respecte al previ per a augmentar la capacitat d'evacuació i minimitzar l'impacte ambiental de l'aigua de pluja residual", ha afirmat el regidor de Transició Ecològica, Fernando Navarro, que ha ressaltat també la realització dels treballs de neteja en la xarxa de séquies.
Navarro ha subratllat, ademés, la posada en marxa de tres tamisos que han aconseguit retindre una tona de residus durant episodis de pluges.
El regidor d'Obres i Projectes Urbans, José Luis López, ha destacat el compromís del govern municipal per "impulsar any rere any infraestructures que milloren la resposta davant les pluges i que suposen incrementar la capacitat d'evacuació de les aigües".
En aquest sentit, López ha apuntat que enguany, des de l'Ajuntament s'ha impulsat la reparació de l'emissari submarí per un import de mig milió d'euros. "A més, durant aquest any i el pròxim, des del consistori impulsarem actuacions en el sistema de sanejament amb sis projectes de més de quatre milions", ha indicat. Entre elles, López ha destacat el projecte de construcció del col·lector d'aigües pluvials en el barranc del Sol. "Una actuació amb una inversió de 2,9 milions que donarà resposta a una demanda històrica dels veïns dels barris de Sant Agustí i Sant Marcos", ha afirmat.
El Protocol comprén 12 estacions de caragols d"arquímedes, 143 bombes d'evacuació, 28 grups electrògens i 34 comportes, amb una capacitat d'evacuació diària de 2,8 milions de metres cúbics. Contempla més de 50 operacions i actuacions a realitzar, per part del personal del servei, en les instal·lacions del municipi, activant les 28 operacions principals a partir de la caiguda de 10 litres per metre quadrat o si es té una alerta de precipitacions taronja o roja; la resta de les actuacions s'activen quan les precipitacions superen els 30 litres per metre quadrat. El protocol es dona per finalitzat quan es restitueixen els nivells establits després de l'episodi de pluges.
Actiu en 11 ocasions en 2021-2022
En la presentació ha participat també el director de Serveis Urbans, que ha explicat que dins del Protocol es van dur a terme 10.200 actuacions de manteniment en el període 2021-2022. També ha assenyalat que el protocol es va activar en 11 ocasions, romanent operatiu durant 58 dies, un 15% de l'any, principalment durant els mesos de març abril i maig del present 2022. Com a dada a ressaltar, el mes de març enguany ha sigut el més plujós des que es tenen registres en la Comunitat Valenciana, destacant el registre 90 litres per metre quadre del dia 21 de març, durant les festes de la Magdalena.