17/05/2022
L"equip d"educació ambiental del consistori llança una nova campanya en el Dia Internacional del Reciclatge per impulsar l"ús del contenidor marró
Castelló repartirà 12.000 cubs marrons per facilitar el reciclatge de residus orgànics a les cases. L"Ajuntament de la capital de la Plana, amb l"objectiu d"incentivar la separació en origen de matèries orgàniques, impulsa l"ús del contenidor marró amb una nova campanya que ha llançat en el Dia Internacional del Reciclatge. Per a dur-la endavant, l"equip d"educació ambiental del consistori visitarà tots els barris de la ciutat durant els propers mesos perquè el veïnat puga aconseguir el seu cub. A més, la iniciativa també distribuirà contenidors en aquells comerços que ho desitgen.
El regidor de Reciclatge i Gestió de Residus, Ignasi Garcia, ha explicat que "el fem orgànic és el que ocupa la major part de la bossa de fem, i per tant separar-lo correctament per reciclar-lo i reutilitzar-lo ens permet generar energia o fer compost, ja que amb 100 quilos de matèria orgànica es poden transformar en 30 quilos d"abonament per al camp". L"edil responsable de la política de reciclatge al municipi també ha destacat que "a Castelló hem duplicat les dades de reciclatge gràcies a la consciència ciutadana i al treball que fan els nostres educadors i educadores ambientals, i això és una bona notícia".
No obstant, segons argumenta Garcia, és necessari passar de l"economia del "usar i tirar" al model circular que entén que els residus son matèries primeres, així com seguir implementant polítiques per arribar a l"objectiu europeu de què al 2035 sols el 10% dels residus acaben en un abocador.
Les xifres del 2021 demostren que el servei pioner de recollida selectiva de restes orgàniques ha arribat a la ciutat de Castelló amb una acollida positiva. Són prop de 3.000 les tones de matèria orgànica que Castelló ha recuperat en el primer any natural des de la seua implantació. I és que l"Ajuntament de Castelló ha fet una aposta decidida per donar a conéixer la importància d"utilitzar el contenidor marró en la transició cap a l"economia circular, ja que les restes orgàniques ocupen el 40% de la bossa de fem.
Aquesta nova iniciativa de repartiment de minicubs per facilitar el reciclatge de restes orgàniques a les llars, forma part de la campanya "L"orgànica és un marró de tots" amb la qual el consistori ha desenvolupat més de 150 accions informatives, tant a peu de carrer com en centres educatius, comerços i hostaleria o associacions de la ciutat.
A hores d"ara, Castelló compta amb una flota de 1.098 contenidors marrons repartits per tota la ciutat. La capacitat de cadascun d"ells és de 2.000 litres i el servei de recollida es desenvolupa en dies alterns.
Què va al contenidor marró?
Al contenidor d"orgànica s"han de tirar restes d"aliments, pells i corfes, espines de peix i ossos, restes de café i té, paper i cartró brut de menjar, restes de poda, escuradents i taps de suro. En cap cas mocadors, plàstics i llandes, ampolles i pots de vidre ni paper i cartró nets.
Castelló pulveritza xifres de reciclatge com mai
La posada en marxa del contenidor marró l"1 de setembre de 2020, també ha disparat les xifres de la resta de residus. De fet, el reciclatge s"obri pas a Castelló, i és que en 2015 el percentatge de reciclatge respecte al total de residus que genera Castelló era del 7.05%, i en 2021 és quasi el doble amb 13.62%. Un canvi que es nota sobretot a partir del 2019 que era d'un 8.7%, i ara ja se situa en un 13.62%. Gran part d'aqueix increment es deu, a més de la conscienciació ciutadana i al treball de camp de l'equip municipal d'educadors ambientals, al nombre de contenidors marrons, verds, grocs i blaus que s'han instal·lat en els últims anys a la ciutat. Castelló ha començat aquest 2022 amb quasi els mateixos contenidors de selectiva que de fracció resta. Mentre que en 2015 a penes hi havia 1.445 de recollida selectiva enfront dels 3.990 de resta, actualment ja són més de 3.100 de selectiva enfront dels 3.758 de resta.
El major increment es troba en el contenidor groc on van els envasos lleugers. Concretament, la ciutadania de Castelló ha passat de reciclar 1.073 tones en 2015 a recuperar 1.883 en 2021, la qual cosa suposa un increment del 75.51%. Una línia de pujada positiva que també estan experimentant la resta de contenidors de selectiva com el de paper i cartró amb més d'un 43% ( 2.070 tones en 2015 enfront de 2.964 en 2021); o el de vidre que ha començat el 2022 amb dades rècord amb l'objectiu d'incrementar un 30% la seua recollida en els pròxims tres anys. A més, pel que respecta als ecoparcs Castelló va recuperar 7.100 tones en 2020, mentre que en 2021 són 8.723 les que s'han recuperat, la qual cosa suposa un increment de quasi un 23% en només any.
Cal assenyalar, a més, que actualment l'Ajuntament està treballant en la posada en marxa del Pla Local de Residus (PLR). Un pla estratègic que defineix el full de ruta del reciclatge a la ciutat de Castelló dels pròxims cinc anys. Aquest, consta principalment de 4 eixos temàtics amb 13 línies estratègiques i més de 50 accions per a potenciar la salut ambiental i la sostenibilitat a la ciutat. Tot això basat en el consum responsable, la prevenció i la reutilització; la millora en la gestió de residus; la transparència i sostenibilitat econòmica en la gestió de residus; i en l'educació ambiental. Es tracta de, segons explica Garcia, "instrumentar la planificació estratègica, temporal i econòmica en matèria de residus a Castelló per a fomentar el reciclatge i millorar la sostenibilitat ambiental a la ciutat".