04/07/2022

4-07-22 Marco red Innpulso.jpeg

L'alcaldessa participa en el consell rector i ple de la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació, Innpulso

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha participat aquest dilluns en el consell rector de la Xarxa de Ciutats de la Ciència i la Innovació (Xarxa Innpulso) i en el posterior ple que ha tingut lloc en la seu del Ministeri de Ciència i Innovació. Durant la sessió, que ha sigut presidida per la ministra de Ciència i Innovació, Diana Morant, s'ha destacat la necessitat de fomentar la innovació com a motor fonamental de creixement, productivitat, benestar i inclusió.

Marco ha recordat que l'Ajuntament de Castelló és un dels nou que integren el Consell Rector de la Xarxa Innpulso, una plataforma estratègica per a potenciar la innovació a les ciutats. "Les polítiques públiques d'innovació són un pilar bàsic de desenvolupament de les ciutats i motor de recuperació econòmic i social, per això, des del govern municipal de Castelló, hem incorporat en els últims anys la innovació de manera transversal en totes les nostres polítiques", ha indicat. Una aposta per la innovació que ha permés a Castelló obtindre reconeixements com el de Ciutat de la Ciència i la Innovació 2019, el premi Innovagloc 2020 i la integració en el consell rector de la Xarxa Innpulso. A més, Castelló forma part de la xarxa europea de Intelligent Cities Challenge (ICC) per a avançar en un full de ruta basat en la transformació innovadora amb impacte social, mediambiental i tecnològic.

L'alcaldessa ha destacat que els nous fons europeus són una oportunitat per a continuar impulsant la transformació cap a ciutats més sostenibles i que aprofiten la digitalització per a modernitzar l'organització i els serveis públics. Així, ha recordat que, "gràcies als fons Next Generation, l'ajuntament podrà avançar cap a una major transformació digital per a consolidar una Administració del segle XXI". "La introducció de tecnologies i els avanços digitals aplicats a l'administració local i a la ciutat permeten respondre millor a les necessitats actuals de la ciutadania", ha apuntat. En aquest sentit, ha recordat que en l'última Junta de Govern Local es va aprovar la licitació per a la contractació del subministrament, lliurament i instal·lació de maquinari per a implementar solucions de mobilitat per al personal de l'Ajuntament de Castelló, finançat amb Fons Europeus Next Generation (procedents del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència), amb un pressupost màxim del contracte de 497.359,37 euros més IVA.

En el ple celebrat aquest dilluns s'ha recalcat el paper que la Xarxa Innpulso pot desenvolupar per a coordinar, definir i activar projectes locals a desenvolupar a través dels fons europeus de manera que estiguen coordinats i alineats amb l'estratègia nacional.

Cal recordar que Castelló va rebre en 2019 la distinció de Ciutat de la Ciència i la Innovació, que implicava l'entrada a la Xarxa Innpulso, en línia amb l'Estratègia Espanyola de Ciència i Tecnologia i d'Innovació i amb el programa europeu Horitzó 2020. Un any més tard, en 2020, Castelló va entrar a formar part del Consell Rector de la xarxa, amb una vigència de tres anys.

Aquesta xarxa, configurada ara per uns 70 ajuntaments, és una plataforma estratègica per a potenciar la innovació a les ciutats. Entre els avantatges de pertànyer a aquesta, destaquen la d'aprofitar els projectes col·laboratius entre municipis, la priorització per a la ubicació d'instal·lacions científiques i tecnològiques o la preferència per a la celebració de congressos, seminaris i altres esdeveniments. També s'impulsa la compra pública innovadora, tant amb fons propis com nacionals i internacionals, fomentant especialment la participació de les pimes radicades a les ciutats de la Xarxa Innpulso.