08/06/2022

08-06-22 visita Malmo 3.jpeg

​​​​​​​L'alcaldessa visita dos projectes d"ecobarris que són referents en regeneració urbana sostenible

 

L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, i el regidor d'Urbanisme, José Luis López, han visitat aquest dimecres les zones d"Augustenborg i Västre Hamne, dos barris de Malmö (Suècia) que s'han convertit en exemple d'aplicació de solucions verdes per a la regeneració de zones urbanes i la seua transformació en espais urbans sostenibles des del punt de vista ecològic, social i energètic. La visita s'emmarca dins del programa de formació i capacitació, finançat a través dels fons europeus Next Generation del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliciencia, dins del procés d'elaboració de l'Agenda Urbana de Castelló.

La visita a Ausgustenborg, a la qual també ha assistit personal tècnic de l'Oficina de Planificació i Projecció Econòmica i tècnics municipals d'Urbanisme, ha estat dirigida per Helen Johansson, directora del Green Roof Institute, institut danés referent en energia verda i solucions urbanístiques basades en la naturalesa que ha dissenyat aquest ecobarri de Malmö. Així, la delegació municipal ha visitat exemples de cobertes verdes i ha pogut comprovar com s'ha executat aquest projecte de regeneració urbana que ha transformat el barri en un espai de vida sostenible. Entre altres aspectes, han pogut constatar com s'ha integrat la gestió de l'aigua i la infraestructura verda en aquest projecte.

L'alcaldessa ha destacat que en Augustenborg "hem comprovat els beneficis d'aplicar solucions verdes al desenvolupament urbà, unes solucions que també estem començant a aplicar a Castelló". En aquest sentit, Marco s'ha referit a la reutilització de l'aigua de pluja a través de Sistemes Urbans de Drenatge Sostenible (SUDS) implantats en aquest ecobarri, així com el protagonisme que s'ha donat a les vies per als vianants i ciclistes per a fomentar la mobilitat sostenible.

"A Castelló, i gràcies als fons europeus, ja estem començant a aplicar aquestes solucions verdes que milloren la sostenibilitat dels nostres entorns i l'aprofitament dels recursos naturals i, amb visites com la de hui, podem comprovar que anem pel camí encertat de l'urbanisme del segle XXI", ha indicat.

Marco s'ha referit així a la remodelació de l'avinguda Lledó, que ja inclou l'aplicació de SUDS per a aprofitar l'aigua de pluja i augmentar la permeabilitat de l'espai urbà, així com al nou Pla General. "El nostre nou planejament urbà ha inclòs mesures d'estalvi per a reduir el consum d'aigua a través, per exemple, de la reutilització d'aigües pluvials i depurades per a consums no potables, però també a través de zones verdes que recullen pluvials i augmenten el drenatge", ha recordat.

Després d'aquesta visita, la delegació municipal s'ha traslladat al barri de Västre Hamne per a conéixer el projecte Bo1, un projecte que es va dur a terme sobre terra contaminada d'una zona industrial i que s'ha convertit en un exemple de regeneració urbana sostenible. Es tracta d'un eco districte que s'alimenta al 100% d'energia renovable i que es caracteritza per la reutilització d'aigua, materials crus i residus, així com l'ús dels recursos naturals com l'energia solar o eòlica.