18/11/2022

Lectura de los derechos de la infancia

L'alcaldessa anima a participar als xiquets i xiquetes i ressalta la importància de comptar amb la seua veu per a les accions municipals

L'Ajuntament de Castelló ha celebrat hui el Dia Universal dels Drets de la Infància, que es commemora cada any 20 de novembre, amb una lectura plurilingüe del decàleg de drets de la infància a càrrec d'escolars de huit centres educatius de la ciutat. L'acte, que ha tingut lloc en la plaça Major, ha comptat amb la participació de l'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco; la regidora de Benestar Social, Dependència i Infància, Patricia Puerta; i el regidor de Joventut, Jorge Ribes.

L'alcaldessa s'ha dirigit als xiquets i xiquetes presents per a recordar-los “la importància que siga escoltada la veu de la infància”. “A l'Ajuntament de Castelló el tenim clar i incorporem la veu i la mirada de la infància en totes les accions municipals, perquè tots els xiquets i xiquetes tenen dret a ser consultats sobre les situacions que els afecten i que les seues opinions siguen tingudes en compte”, ha assegurat. “A Castelló, treballem dia a dia perquè la vostra ciutat garantisca els vostres drets i necessitats”, ha recalcat.

En aquesta línia, Marco ha recordat que Castelló té el segell de Ciutat Amiga de la Infància des de 2017. Un reconeixement atorgat per Unicef que és fruit de les polítiques actives per a fomentar la participació i donar veu als xiquets i xiquetes de la ciutat en fòrums com el Consell municipal de la Infància i en l'elaboració dels plans integrals de la infància i l'adolescència de Castelló, tant en la del primer que ja està fet com en la del segon en la qual s'està treballant.

La Declaració dels Drets del Xiquet es va signar el 20 de novembre de 1959 per l'Organització de les Nacions Unides (ONU). La lectura d'aquest manifest recull els deu principis universals o drets bàsics per a tots els xiquets i xiquetes del món: dret a la vida en un ambient de consideració i respecte; dret a un nom (a ser ciutadans participants d'una societat); dret al joc; dret a la llibertat d'expressió; dret a la protecció; dret a l'educació; dret a la salut; dret a no ser discriminats; i dret a cures especials, tractament i educació especials, quan la seua condició i situació particular ho requerisca.