09/04/2024
“La setena edició d'Escala a Castelló al costat del Cap de setmana Mariner ha sigut de rècord amb 106.000 visitants, un èxit a tots els nivells”. Així ho ha resumit l'alcaldessa, Begoña Carrasco, aquest dimarts en la roda de premsa de balanç de l'esdeveniment nàutic que ha acollit el Grau de Castelló del 5 al 8 d'abril i que ha registrat un 7% més d'assistents respecte a l'any 2023, que va tancar amb 99.000 visitants.
La primera edil ha estat acompanyada per la tinenta d'alcalde del Grau, Ester Giner i la regidora de Turisme, Arantxa Miralles; el director del Comité Organitzador d'Escala a Castelló, Fernando Viota i el cap de Seguretat de l'Autoritat Portuària, Luis Oria.
“Aquesta edició va nàixer ja sent de rècord amb la participació d'un total de 12 navilis: 8 històrics i 4 institucionals. Mai abans havien vingut tants vaixells a Castelló, per la qual cosa l'expectació ja va ser màxima des de fins i tot abans de l'inici i ha acabat consolidant el seu èxit amb escreix”, destaca l'alcaldessa.
Carrasco ha agraït a tots els que han contribuït perquè aquest esdeveniment siga un èxit. “Vull felicitar l'organització per aconseguir superar les expectatives que teníem, que ja eren molt altes; al treball coordinat des de les regidories del Grau i de Turisme perquè tothom poguera gaudir d'un esdeveniment nàutic d'altura i a l'Autoritat Portuària per reforçar eixe vincle Port-Ciutat que tan bé funciona”.
La primera edil ha posat en valor l'esforç a millorar esdeveniments com el d'aquesta edició d'Escala a Castelló que ha donat els seus fruits “perquè després de molts anys, la ciutat torna a mirar a la mar amb el millor aparador turístic per a atraure visitants de totes les parts del món, el nostre Grau”.
Prova d'això ha sigut el Cap de setmana Mariner que ha impulsat el govern municipal per a reforçar l'esdeveniment nàutic, implicant comerciants i hostalers del districte marítim. És el cas del mercat ambulant ‘Comerços a la mar’ amb una desena de parades de comerços del Grau en el Passeig Bonavista que es van sumar a l'oferta d'Escala a Castelló. “Els comerciants han valorat molt positivament l'experiència fins al punt de plantejar-se ja repetir l'any que ve”, remarca l'alcaldessa.
Begoña Carrasco assegura que “ha sigut un gran encert perquè ha fet que l'economia local es moga i que el Grau es beneficie d'això, que és el que busquem amb la dinamització del districte marítim, amb l'impacte econòmic que arrossega aquest tipus d'esdeveniments i que en aquesta ocasió ha tingut una estimació de més de 3 milions d'euros, que ha permés dinamitzar el Grau, posicionar-nos turísticament i diversificar l'oferta, que és precisament en el que treballem des que arribem”.
Una edició molt segura i neta
Begoña Carrasco ha volgut destacar la bona coordinació entre tots els serveis de seguretat i sanitaris, tant els que va posar a disposició la pròpia organització, com de l'Autoritat Portuària i la resta de cossos i forces de seguretat, també la nostra Policia Local, “que han estat al peu del canó durant aquests cinc dies, des de l'arribada dels vaixells el dijous, i que ha fet que aquesta setena edició d'Escala a Castelló se salde sense cap incident de rellevància”.
En aquest sentit, en matèria de seguretat, una vegada analitzats els serveis al costat de l'Autoritat Portuària podem concloure que hi ha hagut reduïdes incidències. “Parlem d'alguna atenció per lipotímia, marejos, extraviament de menors que van ser retornats ràpidament als seus pares o intervencions en matèria de regulació de trànsit en aparcaments de vehicles i ordenació de trànsit en zona portuària” I en general, “destacar també l'eficiència dels serveis de neteja que ha aportat, en aquest cas, l'organització.
Visitants estrangers
Al llarg de l'edició el districte marítim ha sigut un constant degoteig massiu de visitants arribats de diferents llocs de la província de Castelló i de València, especialment el dilluns festiu de Sant Vicent. Vivint de Paterna, Alaquàs, Carcaixent, Alboraia, Canet, entre altres.
I també visitants estrangers, francesos, belgues, holandesos i fins a canadencs. Com a dada destacable, aquest dilluns de Sant Vicent va ser un dia molt bo quant a afluència de visitants procedents de municipis on era dia festiu, a part dels més de 300 alumnes de cinc col·legis i un institut de Castelló amb els seus professors i els 30 usuaris de l'associació Frater, amb mobilitat reduïda.
Impacte en l'hostaleria
La cita nàutica ha suposat un gran revulsiu econòmic. Els restaurants del districte marítim han tingut un alt nivell de reserves tant al migdia com a la nit. L'Hotel Herreros i l'Hotel RH Silene han estat al 70% i al 75% d'ocupació, respectivament. “Els restaurants han notat entorn d'un 15% més de facturació gràcies a Escala a Castelló i a la fi de setmana Mariner que els ha permés oferir el millor de la nostra gastronomia”, indica Carrasco.
“Aquesta oferta turística ens ha ajudat a mostrar tot el nostre atractiu, i més enguany que hem aconseguit tindre tots els nostres serveis de platja operatius des de Setmana Santa, també els quiosquets a les platges del Gurugú i del Pinar, que durant anys han hagut d'obrir més tard que els de la resta de poblacions veïnes, perdent oportunitats i perdent facturació”, recorda la primera edil.
Impacte mediàtic
També s'ha referit a l'impacte mediàtic, ja que “hem sigut notícia a nivell nacional, amb reportatges de la Sexta, Telecinco o Cuatro. Una visibilitat molt important que ens serveix perquè Castelló no siga només una escala sinó que aconseguim ser una destinació turística de referència, i molt important ha sigut també la cobertura dels mitjans de comunicació locals que han ajudat a difondre l'esdeveniment mostrant tot el seu atractiu”.