16/11/2023

El Consell Municipal de la Infància i Adolescència ha celebrat el seu ple emmarcat en els actes de la Setmana pels drets de la Infància, comptant amb la presència de l'alcaldessa Begoña Carrasco i el regidor de Família i Infància, Alberto Vidal. Trenta xiquets i adolescents provinents de diversos col·legis de la ciutat, amb edats compreses entre els 11 i 17 anys, han sigut els encarregats d'exposar una sèrie de propostes per a millorar Castelló.

La primera edil ha anunciat que “els xiquets de Castelló tindran veu i vot amb una participació molt activa a la ciutat” i ha destacat la importància que els xiquets són “el nostre present i futur”. “És imprescindible que siguen partícips de les decisions que es prenen a la ciutat, se senten escoltats i representats”. Així mateix, Carrasco ha aprofitat l'ocasió per a anunciar que “en els pròxims Pressupostos Participatius de 2024 destinarem una partida econòmica perquè siguen els propis xiquets els qui decidisquen en què invertir els diners”.
Alberto Vidal, regidor de Família i Infància, ha assegurat que “ens hem reunit per a escoltar a aquells que sovint no són sentits: els nostres xiquets i adolescents. La participació dels joves en la presentació de propostes i en l'exposició d'idees per a millorar la ciutat és fonamental. Creiem en la importància de brindar-los un espai on puguen expressar les seues opinions i preocupacions, ja que són una part integral de la nostra comunitat”.

La sessió s'ha inaugurat amb la presentació de les propostes generades arran de la participació en el projecte UNICEF CMIA, “Prevenció comunitària contra la violència sobre la infància des de l'àmbit local”, al qual una selecció de joves castellonencs va assistir el passat octubre a Madrid.

Cinc d'ells han exposat diferents iniciatives, com la proposta d'un concurs escolar per a previndre el bullying, la participació del Consell Escolar en xarrades per a explicar la seua funció en altres centres educatius, o la creació d'un espai d'atenció, ja siga mitjançant telèfon, bústia o físicament, disponible les 24 hores del dia per a acudir en casos de violència. A més, han sol·licitat ajuda, fons i col·laboració de la tota la comunitat per a fer front a la violència contra els xiquets.

A continuació, els membres del Consell Municipal de la Infància i l'Adolescència han exposat interessos i idees per a millorar la ciutat en relació amb les àrees de família, educació, salut i discapacitat, cultura i esport, urbanisme i medi ambient, noves tecnologies i participació ciutadana. Algunes de les propostes han sigut la creació de centres culturals en els quals hi haja accés a llibres gratuïts, la posada en marxa de tallers de reciclatge o augmentar les ajudes per a les famílies nombroses.

Han participat alumnes dels col·legis Penyeta Roja, Enrique Agut, Sanchís Yago, IES Sos Baynat, Manel Garcia Grau, Benadresa, Jaume I, Mestre Carles Selma, Exèrcit, IES Politècnic, Lope de Vega, Escola Pia i Cervantes.