16/05/2024
16 de maig de 2024.- L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha participat hui en un dels col·loquis que organitza el Propeller Club de Castelló. Una cita que ha tingut lloc el Moll de Costa i en la qual també ha participat el regidor d'Economia, Juan Carlos Redondo.
Nova zona industrial de Logistics
L'alcaldessa ha destacat en primer lloc dins de la seua intervenció la posada en marxa de la nova zona industrial Logistics al costat del Polígon del Serrallo, “que comptarà amb 1,7 milions de m² dividits en dos sectors, en la qual és la major pastilla de sòl industrial d'aquestes característiques de tot l'arc mediterrani. Amb grans parcel·les, per a albergar, sobretot, a empreses del sector energètic i logístic”.
Carrasco ha afirmat que “Logistics reforça la nostra capitalitat a la província, en la Comunitat Valenciana i a nivell nacional. I amb la suma del potencial del Port i de les empreses que operen en ell o en el Polígon del Serrallo, es convertirà en un pol d'atracció d'activitat econòmica de primer ordre”.
L'alcaldessa de Castelló també ha recordat que “l'envergadura d'aquest projecte s'entén també amb la xifra rècord dels 80 milions d'euros que s'estima s'invertiran en els treballs d'urbanització d'aquesta àrea”.
“Fa molt temps que treballem en coordinació amb la Generalitat per fer realitat aquest projecte aquesta mateixa legislatura”, ha recordat.
“Logistics serà una gran oportunitat tant per a les empreses castellonenques com les que volen ampliar horitzons invertint a la nostra ciutat. I són moltes les empreses que, abans fins i tot d'haver-se iniciat aquest projecte”, ha avançat.
Begoña Carrasco ha assegurat que “després de deixar passar molts trens, deixar passar moltes oportunitats, és l'hora de Castelló”, ha declarat.
Un altre dels grans projectes de futur amb els quals comptarà la ciutat és la nova planta de generació d'hidrogen verd impulsada per l'empresa bp “que té prevista una inversió de 2.000 milions d'euros i la creació d'al voltant de 5.000 llocs de treball. Un projecte en el qual estem també compromesos al 100% en el govern de la ciutat, participant en grups de treball amb conselleria, el Port i el propi Ajuntament. Tractant temes mediambientals o de subministrament de l'excedent d'aigües de la ciutat per a la generació d'eixe hidrogen verd”.
Carrasco també ha assegurat que “la nova planta suposarà una fita històrica per a col·locar a Castelló com a referència en innovació i en generació d'energies alternatives. Tractant temes mediambientals o de subministrament de l'excedent d'aigües de la ciutat per a la generació d'eixe hidrogen verd”.
La primera edila ha fet també recalcament en la importància per al futur de Castelló “del binomi Port-Ciutat i de com aquesta relació pot continuar transformant la ciutat. Perquè la ciutat necessita al seu port i el port necessita de la ciutat”.
Infraestructures
En el seu discurs no ha oblidat de citar tampoc la grans infraestructures necessàries per a garantir un major progrés de la zona portuària. Així, l'alcaldessa s'ha referit a “la necessitat d'uns nous accessos al sud i una nova estació intermodal són del tot imprescindibles perquè s'articule de la millor manera possible l'entrada i eixida de productes a través del nostre port”.
Carrasco també ha reclamat “unes millors connexions ferroviàries, amb la posada en marxa efectiva del tercer fil i Corredor Mediterrani que ens connecte de manera efectiva amb Europa i d'eixida també als productes de la nostra terra a través del tren. O aprofitar també les possibilitats de l'Aeroport de Castelló, tant per al turisme com per al trànsit comercial o el desenvolupament d'una indústria aeronàutic. Tot això ha d'estar en l'agenda de les corresponents administracions”.
Ajudes a empreses
La màxima representant municipal ha mostrat el seu convenciment que “la nostra ciutat és una terra d'oportunitats. Ho ha sigut històricament per a sectors com el ceràmic i ho ha de ser per a altres grans projectes que trien a Castelló per a ser realitat”.
“Conscients d'això, volem beneficiar a aquestes empreses amb ajudes i bonificacions per a les companyies de nova implantació i per a les quals contracten treballadors i seleccionen col·lectius amb dificultat d'inserció, entre altres avantatges”.
Carrasco ha insistit que “des de l'Ajuntament de Castelló no podem més que posar les coses el més fàcils possibles, ‘posar la catifa roja’, com es sòl dir, a aquelles iniciatives que vinguen fins a la nostra ciutat per a invertir, per a generar riquesa i llocs de treball. Perquè, està més que demostrat, no existeix millor política social que generar ocupació. I són les empreses, les que creguen aquests llocs de treball i coneixeu millor que ningú les necessitats del mercat laboral”.
Aposta per la formació i l'ocupació
Quant a altres àmbits, l'alcaldessa ha posat el focus a aprofitar oportunitats “com les que empreses com bp o Ube donen als nostres joves estudiants d'FP Dual en la seua formació pràctica”.
Així, ha comentat que “des de l'Ajuntament estem treballant ja per a fer possible un augment de places, mitjançant la cessió de terrenys a la Generalitat, perquè es amplie l'IES Vicent Castell, i que siguen més els joves que puguen accedir a cicles de l'àrea de química industrial i tècnics de laboratori. Especialitats que tenen una inserció laboral del 100% i que són molt demandades per aquestes empreses del Serrallo”.
També s'ha referit a altres projectes “que fomenten l'ocupació, com el “hub” tecnològic que volem fer possible ací, en el Moll de Costa, de la mà de la Generalitat, Portcastelló i Xarxatec i que volem que ens col·loque en el mapa de la innovació, de les bones idees, de les ‘start-ups’, creant ocupació estable i de qualitat, afavorint la retenció del talent a la nostra ciutat i en les empreses”.
Noves aliances Port-Ciutat
Carrasco ha avançat així mateix, altres accions que s'estan duent a terme entre el consistori i el Port.
“Estem treballant amb el Port per a convertir-lo en també en un lloc d'oci, amb una ‘passarel·la verda” que l'acabe d'integrar i obrir a la societat castellonenca definitivament. O reforçant aliances per a impulsar sectors estratègics com el turístic, amb l'arribada de creuers a la nostra ciutat”.
Carrasco ha volgut remarcar que “ens trobem en una nova i fructífera etapa de la relació entre el Port i la ciutat i això es nota. I com un dels últims exemples tenim tramitant-se la cessió dels Jardins del Port per al gaudi de la ciutadania. Un espai emblemàtic que recuperem per a Castelló i que convertirem en un nova zona verda, amb el seu quiosc, en un nou punt de trobada i atractiu turístic dins del nucli urbà del Grau, gràcies a eixa bona sintonia amb l'Autoritat Portuària que presideix Rubén Ibáñez”.
L'alcaldessa ha recordat que “fa menys d'un any que arribem a l'alcaldia de la nostra ciutat. I estem treballant molt dur per a establir les bases del Castelló que volem per al futur. Un Castelló que vol anar de bracet, definitivament, amb el seu port i amb les empreses com les que formen part del Propeller Club, amb l'únic horitzó d’un millor futur per a Castelló, per al seu port i per als castellonencs”.
El Propeller Club de Castelló està presidit per Javier Herrera i compta amb prop de 40 associats representants d'empreses de l'activitat marítim – portuària. Enguany se celebrarà el 16é aniversari de la constitució del club castellonenc.