22/03/2024
22 de març de 2024.- L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha participat aquest matí en la jornada amb motiu del “Dia Mundial de l'Aigua” que ha organitzat en la Cambra de Comerç la Federació de Comunitats de Regants de la Comunitat Valenciana (Ferecova).
Carrasco ha donat la benvinguda a les persones participants en aquesta jornada, que ha comptat també amb la presència del president de la Generalitat, Carlos Mazón, i la consellera de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori, Salomé Pradas, la presidenta de la Diputació de Castelló, Marta Barrachina y el presidente de Ferecova, Pascual Broch.
L'alcaldessa ha recordat que la ciutat de Castelló “està fortament lligada a la terra i en conseqüència a l'aigua també. I des d'antic, l'ús i la gestió de l'aigua ha ocupat i preocupat a la nostra ciutat. Potser el millor exemple és el del “Sequier Major”. Una de les figures més respectades de la ciutat, funcionari municipal que s'encarregava de vigilar del bon ús que es feia de l'aigua que discorria pel terme municipal i de l'aprofitament en séquies, molins i altres canals d’irrigació”.
A més, la primera edil ha insistit en “el compromís de l'Ajuntament de Castelló en un ús sostenible dels recursos hídrics, utilitzant les noves tecnologies i la digitalització per al control mitjançant la monitorització dels aqüífers. I també, des de fa anys, estem duent a terme mesures que permeten l'estalvi,la reutilització d'aigua per al reg de parcs i jardins aigualeig o neteja de la ciutat”.
L'alcaldessa de Castelló no ha volgut oblidar en la seua intervenció la remodelació “d'un dels testimoniatges i els elements clau de la història del patrimoni hidràulic de Castelló, com és l'edifici de l'antic ‘Segón Molí, que hem convertit en un centre d'interpretació que molt prompte podran visitar els castellonencs”.
Begoña Carrasco ha ressaltat també en el seu discurs “les ones arrels llauradores de la ciutat de Castelló. Una capital envoltada d'horts i de quasi 200 quilòmetres de séquies, on sabem molt bé el valor que té cada gota d'aigua”.
Carrasco ha insistit en la importància de compartir recursos hídrics entre territoris “perquè l'aigua és també és patrimoni de tots. I ha de servir per a mostrar la solidaritat dels qui la tenen de sobres, amb qui la necessita per falta o escassetat”.
“Des de l'Ajuntament de Castelló apostem per la innovació i per un model de ciutat intel·ligent, eficient i sostenible, que faça un ús de l'aigua racional i reutilitzant aquest bé tan preuat. Un compromís de la ciutat de Castelló amb la gestió integral de l'aigua com a mostra també el fet que serem de les primeres ciutats espanyoles que posaran en marxa el seu ‘Pla d'Emergència davant situacions de sequera del sistema de proveïment d'aigua i sanejament de la ciutat”, ha recordat.
Finalment, l'alcaldessa ha mostrat el seu compromís amb la Federació de Comunitats de Regants de la Comunitat Valenciana per a “continuar difonent la importància de cuidar els nostres recursos hídrics i continuar defensant el nostre regadiu. Perquè defensar els interessos del nostre camp és defensar els interessos de tots els valencians”