07/02/2024

07 febrer de 2024.- L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha participat aquest migdia en la presentació del XVIII Congrés Mundial de la Qualitat del Taulell i Paviment ceràmic Qualicer 2024, que se celebrarà en la capital durant els pròxims 5 i 6 de marzo.

En la seua intervenció, Carrasco ha comentat “la situació d'incertesa per la qual travessa en aquests moments la indústria taulellera castellonenca. Així, l'alcaldessa ha denunciat que “l'oblit, el menystinc per part del govern del nostre país. I l'Ajuntament de Castelló no ens quedarem de braços plegats. Perquè no actuar ara és hipotecar el futur”.

“El sector ceràmic està en perill i el que demanem al govern és que deixe de mirar cap a a un altre costat, que acabe est menystinc. Necessitem que s'escolte la veu de la nostra terra i de la nostra província”, ha reclamat.

La primera edil també ha posat el focus en què “mentre països amb una potent indústria ceràmica com Itàlia o Portugal han reaccionat a temps, des del govern no ha sigut així, Per això continuarem reclamant el que és just, que es posen en marxa més ajudes i mesures que evite el desmantellament del sector del qual depenen milers de famílies castellonenques”.

En relació a les reivindicacions i al suport al sector ceràmic, Carrasco ha insistit: “Ho hem dit moltes vegades: si el clúster ceràmic pateix, la ciutat de Castelló pateix. I ho fan també tots els treballadors que viuen d'una manera o una altra del taulell. Per això continuarem reivindicant els interessos de la indústria ceràmica, amb tots els mitjans que estiguen al nostre abast”.
La primera edil ha insistit que “el temps s'acaba. El sector del taulell necessita ajuda urgent. No valen missatges buits ni falses promeses. Les ajudes rebudes fins al moment a penes representen el 3’5% dels sobrecostos de més de 1.800 milions d'euros que està patint la nostra indústria. I en xifres igual de preocupants es mou una altra activitat clau com és la fabricació d'esmalts i fregides”.

L'alcaldessa també ha lamentat que “el clúster tauleller està en clar retrocés i al voltant del 50% dels treballadors del sector ceràmic patiren un expedient regulador d'ocupació durant el passat 2023, a raó de 25 persones al dia. Una realitat que impacta gravíssimament en el benestar dels nostres ciutadans”.

Qualicer i la capital de la Ceràmica

D'altra banda, Begoña Carrasco ha posat de rellevància la vinculació del congrés *Qualicer amb la ciutat de Castelló i la capitalitat en relació amb la indústria ceràmica.

En aquest sentit, Carrasco ha recordat que “Qualicer és sinònim d'innovació i qualitat en ceràmica. I la ciutat de Castelló no pot estar més satisfeta de comptar amb un congrés tècnic de prestigi mundial que, a més, és referència en el producte més reconegut de la nostra terra”.

A més, l'alcaldessa ha recordat que “l'enhorabona és doble ja que *Qualicer se celebra en plenes festes de la Magdalena, la qual cosa segur serveix perquè els que participen en el Congrés i els seus acompanyants coneguen, de primera mà, la nostra cultura i tradicions més estimades”.

La primera edil ha subratllat al mateix temps l'aposta que des del consistori s'està realitzant per a donar protagonisme en l'entorn urbà. “Castelló és capital de la ceràmica. Volem que la ceràmica continue sent una dels nostres principals senyals d'identitat, la vertadera pell del nostre entorn urbà. Per això, des de l'Ajuntament, fomentem i promovem dins de les obres i projectes públics, incloent en els plecs de condicions l'ús de paviment i revestiment ceràmic”.

Begoña Carrasco també ha volgut esmentar el component cultural i la seua promoció per part de l'Ajuntament, “amb iniciatives com el Premi Nacional de Ceràmica “Ciutat de Castelló”, que s'entrega en el context de la fira CEVISAMA, així com el fet que la capital de la Plana haja sigut la primera ciutat d'Espanya a dissenyar i posar en marxa “Ruta de la Ceràmica” de caràcter turístic, en un programa conjunt que impulsa la Unió Europea”.