05/03/2024

​​​​​​​05 de març de 2024.- L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, acompanyada pel president de la Generalitat, Carlos Mazón, per a anunciar la declaració com a Bé d'Interés Cultural. Al costat d'ells han comparegut davant els mitjans el vicepresident del Consell i conseller de Cultura; Vicente Barrera; la regidora de Festes, Noelia Selma; el president de la Gestora de Gaiates, José Antonio Lleó i l'impulsor d'aquesta iniciativa en favor del monument gaiater, i membre destacat del ‘mon de la festa’, Agustín Mon.

La compareixença ha tingut lloc al costat de la “Gaiata de la *Ciutat” instal·lada en la Plaça Major, al costat de la Cocatedral de Santa María, i després de finalitzar la reunió del Consell que, de manera extraordinària, ha tingut hui lloc en la Diputació Provincial de Castelló, estant també present la seua presidenta, Marta Barrachina.

Per a l'alcaldessa de Castelló “Hui és un dia històric per a la nostra ciutat, que hui la Desfilada de Gaiates siga declarat Bé d'Interés Cultural Immaterial. Quin orgull poder dir això, quina alegria, quina satisfacció i quin honor”.

“Crec que és just, merescut i que era necessari, ja que ho tenien també les Falles i Fogueres i, a Castelló no volem ser més que ningú, però menys tampoc. A més, arriba en el millor moment, en plenes festes fundacionals de la Magdalena”, ha ressaltat.

Per a Carrasco “La declaració BIC és la culminació de tot el ‘món de la festa’, el somni de tota una ciutat. Un reconeixement per a nostres Gaiates que arriba en el millor moment, que tant i tant de temps portàvem esperant i que amb del Consell del president Mazón s'ha fet realitat”.

“Arran d'aquesta iniciativa, promoguda pel 'món de la festa', encapçalats per gent com Agustín Mon, hem aconseguit amb l'actual equip de govern, en col·laboració necessària amb la Generalitat, gràcies a la seua sensibilitat en favor d'aquesta iniciativa”. Carrasco s'ha dirigit a Mon, agraint-li l'esforç per aquest reconeixement BIC i “per no desistir de l'obstinació, per haver sigut valenta i decidit i per tot el treball que s'ha fet”.

Begoña Carrasco ha insistit que “aquest és reconeixement llargament esperat, just i merescut, per tanta gent. El símbol per excel·lència de Castelló naix de les mans del poble, del treball de les comissions, de manera altruista, en una comunió festera única”.

Carrasco també ha tingut paraules per al president de la Gestora de Gaiates, José Antonio Lleó, “hui aquesta declaració BIC és un reconeixement, un recolzament, un impuls i alé per tot eixe treball que s'ha fet, no sols durant aquest any sinó durant tots els anys, tot el ‘món de la festa’, per eixa infatigable per tirar avant sempre els nostres monuments, que són la llum de la nostra ciutat. Un ‘esclat de llum sense foc ni fum’, és el que són les nostres Gaiates, i ‘orgull de genealogia’, sentiment, il·lusió i alegria”.

“La nostra festes fundacionals de la Magdalena, sense històriques, però són molt més que això, les nostres festes són identitat, són tradició, són connectar-nos amb les nostres arrels, mirar al passat i també molt present un futur d'oportunitats per a Castelló. Perquè les festes són cultura, ens fan sentir-nos orgullosos de ser i sentir-nos de Castelló”.

Però a més són turisme. Un recolzament turístic i un revulsiu econòmic, per tant una inversió. Estem parlant de xifres, d'estudis que estimen que la Magdalena aconsegueix un impacte econòmic de prop de 15 milions d'euros, amb una ocupació hotelera per damunt del 90%”.


Reconeixement del BIC per part del Consell

El president de la Generalitat, Carlos Mazón, ha agraït el treball realitzat des de la Gestora de Gaiatas, la regidoria de Festes o el paper del mateix Agustín Mon en la consecució d'aquesta declaració. “Ells són els hereus d'una llarga tradició, d'una llarga reivindicació que ha culminat. Són ells els que han treballat per llarg temps. Són ells els que, en les seues noves ocupacions, amb l'equip de l'alcaldessa Begoña Carrasco, que va decidir donar l'impuls decisiu i va ser el vicepresident Vicente Barrera, personalment, qui va recollir eixe testimoni en nom de la Generalitat Valenciana i va animar a la seua tramitació, fent justícia festera i de realç i de promoció de les Gaiates”.

“Vull felicitar el poble de Castelló. Perquè s'ho mereix, perquè li ho ha guanyat i com diuen els joves ara, passem a eixe nou nivell, on només els declarats com a Bé d'Interés Cultural tenen una nova capacitat de promoció i de difusió. Per tant és un gran dia més enllà dels simbòlic, amb tot el que la ciutat de Castelló sabrà fer amb aquest nou emblema”, ha comentat Mazón.

El conseller de Cultura ha intervingut també i ha assegurat que “aquesta declaració BIC porta una comunicació a l'exterior i una visibilitat que abans no tenien. Les Gaiates continuaran sent les mateixes, però el que significa aquesta declaració és com la diferència entre un hotel de 4 o de 5 estreles. Amb aquest BIC hem posat les 5 estreles a la Desfilada de Gaiates de Castelló. I tot eixe reconeixement farà que quan isquem a l'exterior comptem amb eixa declaració de BIC podem millorar eixa promoció”, ha explicat Barrera davant preguntes dels mitjans.

​​​​​​​