19/10/2023

L'alcaldessa de Castelló, Begoña Carrasco, ha clausurat la cinquena edició del *Ecoforum, una trobada organitzada pel periòdic Mediterrani per a abordar, entre institucions, empreses i representants de la societat civil, les polítiques i estratègies davant el canvi climàtic. Un fòrum que ha tingut lloc estos dies en la sala d'actes de l'*Escola de *Doctorat i Consell Social de la Universitat Jaume I.

Sota el títol ‘Cap a un model econòmic sostenible amb el medi ambient. Estratègies contra el canvi climàtic’, l'alcaldessa ha assenyalat que “és evident que estem davant una situació de canvi climàtic, per la qual cosa mirar cap a un altre costat no és la solució. La clau està a saber com minimitzar els efectes d'eixe canvi o contribuir a la reversió d'aquest canvi i ací juguem un paper important les administracions”.

La primera edil ha assegurat que “la ciutat de Castelló i este govern municipal no són aliens a estos canvis, per això des del primer moment comencem a treballar per a tractar de buscar solucions que permeten que Castelló continue avançant, que siga la terra d'oportunitats que tots volem, però alhora ho fem d'una manera més sostenible”. “Perquè només així aconseguirem incrementar els nivells de qualitat de vida dels castellonencs. Sens dubte és la prioritat que guia totes les polítiques que estem impulsant”, afig.

En la seua intervenció, Begoña Carrasco ha assegurat que “el repte que tenim és extraordinari” perquè implica no sols administracions o empreses, sinó també a cadascun dels ciutadans que han de participar en els canvis que es duguen a terme.

En matèria de gestió municipal, l'alcaldessa ha explicat que el govern continua ampliant els carrils bici de Castelló perquè cada vegada siguen més els ciutadans que puguen optar per este mitjà de transport sostenible de manera segura. “Recentment acabem d'aprovar altres 500 metres de carril bici en la ronda de circumval·lació, que se suma als més de 85 quilòmetres de sendes que ara mateix existeixen en la capital de la Plana”, compte.

També ha anunciat que s'activarà pròximament la renovació del contracte de Bicicas perquè siga més modern, més eficient i, sobretot, més còmode per als usuaris. I s'ha referit a la renovació del contracte de major quantia que genera el consistori, el del transport, per la qual cosa la línia és apostar per vehicles que siguen més sostenibles, més amables amb el nostre medi ambient i el nostre entorn urbà.

Entre les actuacions que l'equip de govern està treballant per a ser més sostenible està l'ampliació de la xarxa de pals de recàrrega elèctrics en zones públiques; l'aposta per les energies netes en les instal·lacions municipals, mitjançant la progressiva instal·lació de sistemes nets de generació d'energia elèctrica per a l'autosubministrament dels recintes; i un dels projectes amb més pes serà el de la reorientació de la nova Zona de Baixes Emissions, tal com marca la legislació, “per a fer de Castelló una ciutat més verda, més sostenible, amb més arbres i més zones i àrees de descans en el centre de la nostra ciutat, per a gaudi dels castellonencs”.

Els canvis que està duent a terme el govern municipal es donaran de la mà de l'oficina de captació de fons europeus, per a seguir les seues directrius amb la finalitat que Castelló reba el finançament adequat per a aconseguir un objectiu que és comú i compartit pel conjunt dels castellonencs.

La primera edil ha tancat el seu discurs assenyalant que “economia i sostenibilitat han d'anar de bracet i en esta edició de Ecofórum ha quedat palesa al llarg de totes les conferències que existeix consciència social sobre el problema del canvi climàtic, i que tots, empreses, institucions i la societat en general, ja s'han posat a la feina en esta direcció”.