14/04/2023
El Grau de Castelló acull onze embarcacions que poden visitar-se de manera gratuïta fins dilluns que ve 17 d'abril
El Grau de Castelló ha acollit aquest divendres la primera jornada de visites a les embarcacions arribades amb motiu de la celebració de la VI edició d'Escala a Castelló. Enguany, aquest festival de tradicions marineres compta amb sis embarcacions històriques com són Le Don du Vent, Äran, Nao Victoria, Cervantes Saavedra, Pascual Flores i Santa Eulalia, i a més a la cita se sumen el cazamines de l'Armada Ribera del Duero, el patruller de la Guàrdia Civil Riu Riaza i l'Albatros de Duanes, al costat del Salvamar de Salvament Marítim i Nova Gaya de la Confraria de Pescadors Sant Pere.
L'alcaldessa de Castelló, Amparo Marco, ha convidat a la ciutadania a acostar-se al Grau i participar d'aquesta nova edició d'Escala a Castelló. “Enguany, Escala torna recuperant la plena normalitat per a oferir un complet festival de tradicions marineres i històriques”, ha indicat. Marco ha destacat que es tracta de “un esdeveniment orientat al turisme familiar en una edició en la qual es podrà gaudir de fins a onze embarcacions, al costat de moltes altres activitats programades durant aquests dies”.
Les visites a les embarcacions són gratuïtes i es podran realitzar des d'aquest divendres 14 d'abril al dilluns 17, en horari de 10.00 a 13.30 hores i de 15.30 a 20.30 hores (excepte el dilluns 17 que seran només al matí).
Entre les embarcacions que es poden visitar i que s'incorporen per primera vegada a escala a Castelló estan el vaixell Le Don du Vent i la goleta Äran, de Suècia. El Do du Vent és un vaixell original construït en 1943 per una gran drassana alemanya propietat de Burmeister a instàncies de l'Armada del Tercer Reich, que va ordenar construir diversos centenars d'embarcacions aptes per a la pesca i el combat. En 1945, amb la finalitat de la Segona Guerra Mundial, Burmeister transforma aquesta embarcació dissenyada inicialment per a la guerra en un iot de luxe per a alemanys adinerats. Per part seua, la goleta Äran va ser construïda l'any 1903 en Viken (Suècia), pel mestre de ribera A.Olsson, de Heiselborg. Durant molts anys el Áran va transportar mercaderies diverses entre els països de la Mar Bàltica i la Mar del Nord, entre ells barrils d'arengs que s'exportaven a la península Ibèrica, on es proveïen de sal i vi.
Al costat d'ells, també poden visitar-se embarcacions que ja han atracat a Castelló en edicions anteriors com és el cas de La Nao Victoria, una rèplica del vaixell de l'expedició de Magallanes i Elcano; el Pasqual Flores, un històric navili símbol dels últims velers del Mediterrani que va ser construït a Torrevella en 1917; o la goleta Cervantes Saavedra, construïda en 1934, entre altres embarcacions.
A la vesprada tindrà lloc una batukada i podrà presenciar-se de nou la visita teatralitzada i l'actuació de circ. A les 20.30 hores tindrà lloc una exhibició de rescat de Salvament Marítim i a les 21.15 hores una actuació musical a càrrec de Santi Campos. La jornada acabarà amb una desfilada de focs prevista a les 22.00 hores.
Per a demà dissabte es reprendran les visites a les embarcacions a partir de les 10.00 hores del matí. Per a aquesta jornada destaquen esdeveniments com la desfilada marinera que tindrà lloc a les 16.30 hores al Grau i les Justes marineres a les 18.00 hores.
Cal recordar que Escala a Castelló compta també amb altres atractius com el campament, el racó infantil i el mercat artesanal, que estaran oberts d'11.00 a 22.00 hores; i la zona gastronòmica de 12.00 a 00.00 hores.
D'altra banda, cal destacar que l'edifici Moruno del Grau acull des d'ahir i fins dimarts que ve, 18 d'abril, l'exposició del dissenyador Francis Montesinos 50 anys. Castelló, una mar de seda i foc. La mostra es pot visitar de 10.00 a 14.00 hores i de 15.00 a 21.00 hores. És una de les activitats amb les quals es complementa l'oferta d'oci i turisme al Grau coincidint amb la celebració de la VI edició d'Escala de Castelló.
L'exposició fa una anàlisi de l'obra i trajectòria de Montesinos al llarg de cinc dècades, a través de 235 peces de vestuari, joieria i complements, i imatges de fotògrafs internacionals com Helmunt Newton, Aldo Falai, Zaibi, Eduardo Peris i Ugo Kamera, entre altres.